Кошничката е празна.

Top

Транексамичната киселина е дериват од познатата аминокиселина наречена лизин, а нејзината употреба во козметичките производи за првпат била популаризирана во Азија. Жените почнале да го користат во нивните рутини за успешно да го осветлат и изедначат тенот на кожата, а каков ќе биде целокупниот ефект и кои состојки го надополнуваат нејзиното дејство, дознајте во продолжение.

ПОГОДНА ЗА СКОРО СИТЕ ТИПОВИ И СОСТОЈБИ НА КОЖАТА

Она што е важно да се нагласи е дека транексамичната киселина е поднослива за скоро сите типови и состојби на кожа. Посигурна е и помалку иритантна алтернатива од производите кои се земаат на рецепт, а се користат за лекување на кожа склона кон хиперпигментација. Има исклучително нежно дејство на кожата, го смирува воспалението и постепено го намалува црвенилото.

Но, нејзиното главно дејство е поврзано со осветлување на флеките, а помага и при појава на мелазма, хронична кожна состојба која настанува како последица од УВ зрачењето во комбинација со генетски, хормонски и други фактори. Токму поради различната хормонална слика мелазмата е честа појава во текот или по бременоста. Бидејќи меланоцитите се активираат кога се јавува хиперпигментација, транексамичната киселина всушност делува така што го инхибира нивното активирање и постепено ја намалува појавата на темни дамки на кожата.

ЈА УБЛАЖУВА ВИДЛИВОСТА НА ФЛЕКИТЕ И ВО ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА

Дејството на транексамичната киселина е зајакнато со употребата на други состојки кои помагаат при лекувањето на дисколорацијата како што се ниацинамид и витамин Ц. Баш поради тоа во Витамин Б3 серумот се соединети третманскиот процент од 8% ниацинамид со 1% транексамична киселина и смирувачки екстракт од магнолија. Посебната карактеристика на овој серум е што по желба може да се комбинира со производи кои содржат деривати на витамин Ц (како што е Оливал Витамин Ц серумот со SAP). Во овој случај, поради целосно течната текстура, Витамин Б3 серумот се нанесува наутро веднаш по чистењето на кожата, а пред Витамин Ц серум и СПФ.

Соединувањето на ниацинамид и транексамична киселина овозможува поактивно дејство кое со задолжителната секојдневна употреба на крема за сончање побрзо го дава посакуваниот ефект. Со редовна употреба, првите значајни резултати ќе ги забележите по осум до дванаесет недели. За време на третманот на кожата со транексамична киселина, заштитниот фактор е тој што ќе го спречи создавањето на нови флеки и со тоа ќе овозможи подолготрајни резултати. Покрај примарниот ефект врз кафеавите дамки, транексамичната киселина во комбинација со ниацинамид ќе делува и на постепените флеките настанати на акни.

СЕ ПРИЛАГОДУВА ВО РАЗЛИЧНИ РУТИНИ

Бидејќи транексамичната киселина е погодна за различни состојби на кожата и како состојка е исклучително приспособлива, може да се комбинира и со ретиноиди. Односно, ако користите ретиноиди навечер, би ви препорачале да го користите Витамински Б3 серумот во утринската рутина на малку влажна кожа, а потоа нанесете СПФ

Како друга опција, Витамин Б3 серумот, достапен во Оливал Professional Б3 сетот, може да го користите навечер, па наутро пред кремата со заштитен фактор исклучиво да нанесете само Витамин Ц серум. При секојдневна употреба транексамичната киселина ќе го изедначи тенот, ќе и даде на кожата посебен сјај и ќе ја намали можноста за појава на несакани флеки.

Објави коментар

v

Со вистинска страст кон природната козметика го одбравме и го понудивме најдоброто за комплетна нега на Вашето тело.